Selecteer een pagina

Een gezonde werkplek

Stel uw werkplek goed in om gezondheidsklachten te voorkomen. Lees verder om te zien hoe u uw werkplek het beste instelt. 

Een gezonde werkplek

Een goed ingestelde werkplek kan veel klachten voorkomen. Echter kan een perfect ingestelde werkplek niet op tegen een verkeerde houding en langdurig zitten. Dynamisch werken is de beste manier om klachten te voorkomen en dat doet u met de o-bike. In het begin is fietsen tijdens het werken wellicht even wennen. De instellingen van de fiets zijn erg belangrijk om prettig te kunnen bewegen tijdens het werken. Hier volgen tips om de fiets goed in te stellen.

Stap voor stap uw bureaufiets instellen

1. Bedenk dat u bewegend aan het werk bent en niet naar een bestemming aan het fietsen bent. Het gaat niet om kracht leveren en daardoor zijn de instellingen van de bureaufiets anders dan bij een fiets waarmee u zich verplaatst.
2. Om te beginnen zet u de weerstand op een laag niveau. Het gaat om het bewegen, niet om trainen. Op deze manier kunt u wennen aan het fietsen tijdens het werken. U zult merken dat het snel een automatisme wordt en indien gewenst zet u dan de weerstand wat zwaarder. 
3. Stel het zadel in op uw eigen lichaamslengte, op de zadelstang staat de lengte weergegeven. Stel dit naar beneden bij als u tussen twee lengtes in zit. Stel u bent 173 cm lang dan zet u de zadelhoogte op 170 cm. Belangrijk is dat uw heuphoek tijdens de trapbeweging altijd minimaal 90 graden is. 
4. De diepte van het zadel stelt u in op wat voor u fijn trapt. De een trapt liever wat meer onder het lichaam, de ander wat meer met de trappers voor zich. Als u het gevoel heeft dat u voorover ‘valt’ moet u het zadel wat naar achteren verstellen.
5. Schuif de fiets goed aan richting het bureau zodat uw onderarmen op het bureau kunnen steunen.
6. Pas de bureauhoogte als laatste aan en zorg dat de hoek van uw elleboog minimaal 90 graden is als uw arm op het bureau steunt.

Werkplekonderzoek

Als u het instellen van uw werkplek lastig vindt kunt u contact opnemen en verzorgen wij op aanvraag een werkplekonderzoek.